По-малко от две седмици след като БДЖ отмени влакове от Бургас

...
По-малко от две седмици след като БДЖ отмени влакове от Бургас
Коментари Харесай

БДЖ сменя влаковете с автобуси заради липса на локомотиви

По-малко от две седмици откакто БДЖ отмени влакове от Бургас за Карнобат поради липса на локомотиви се оказа, че казусът е доста по-сериозен. Държавната железница обяви промени в придвижването на 14 пътнически влака по разнообразни направления в страната. От края на септември съвсем до края на октомври на мястото на спрените влакове ще бъдат обезпечени рейсове за пасажерите по същия маршрут. Това обаче няма да важи за всички спрени посоки, а пасажерите най-вероятно ще имат много неприятности с напредването и ще трябва да се оправят както могат.

Промените целят да се освободи по-голям запас за бързите влакове, които имат по-дълги направления и се движат по по-натоварените линии, написа в известие на БДЖ. Според управлението на компанията с вече спрените влакове нормално пътуват доста малко хора и потреблението на локомотиви не е рентабилно, защото по този начин или другояче не достигали.

Девет от спрените влакове са от и за Карлово по направленията Сливен, Стара Загора и Карнобат. Останалите са от Зимница за Сливен, Петрич - Дупница и за тези от Шумен за Варна и Каспичан. За някои от направленията обаче няма да има обезпечени даже рейсове. Това ще важи за влаковете по маршрутите Варна - Шумен, Каспичан - Шумен и Шумен - Каспичан. Обяснението на БДЖ е, че това се прави " заради раздалеченост на гарите по маршрута на влакoвете от републиканската пътна мрежа ".

За пасажерите, които употребяват пътническия влак от Варна за Шумен е основана организация за обезпечаване на различен транспорт с бързия трен от Варна за Плевен, който ще пътува с повишен състав, ще отпътува от гара Варна в 17.25 ч. и ще стопира в допълнение на гарите и спирките в крайградския район на Варна до гара " Синдел разпределителна " по маршрута на пътническия трен.

СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

Състоянието на преносимия състав на железницата е трагично, само че все пак управлението е оптимистично настроено, като непрекъснато се рекламира и дава обещание усъвършенстване. То обаче е планувано за следващите 15 години, когато се чака влаковете да са актуализирани. Сред последните публични поръчки, пуснати от БДЖ, да вземем за пример са закупуване на 5 или 6 нови локомотива, като прогнозната стойност на един е 2.5 млн. евро. Проучвано е и пазаруване на пътнически вагони втора употреба от " Дойче Бан ". Вероятно публичната поръчка ще е за около 30 - 50  вагона втора ръка. Цената им е към 30 хиляди евро, а на тези с климатик -  55 хиляди евро. Освен това се възнамерява и покупка на шинобуси - смесица от мотриси и рейсове, които се движат по жп релси. Идеята е те да са 10 броя и да са алтернатива по късите линии с малко пасажери. 

 
 
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР